Vše o hudbě a tanci – novinky, tipy a zajímavosti.

Umění zvané DJ

DJ-ing není jen výdobytkem moderní doby a taneční hudby. Jeho historie se táhne až do 60. let minulého století, a i když se od té doby toho hodně změnilo, princip DJ zůstává stále stejný.

Jde zde o kombinaci dvou písní, a to tak, aby se na výsledek dalo i pořádně tanečně vyřádit. Píseň se také může doplnit mluveným slovem nebo do ní DJ vloží i nějaký speciální efekt, jako je například ozvěna.

Krok za krokem

DJ umění v jeho počátcích proslavily zejména gramofony a gramofonové desky, které jsou však díky své zvukové kvalitě oblíbené dodnes. Jak postupně pokračovala technika, začaly se na trhu objevovat i jiná zařízení, jako například kazetové přehrávače. Nástup digitální doby spolu s CD disky si pamatujeme všichni a dnes si přehrávání hudby bez formátu MP3 neumíme ani představit.

Kouzlo hudby

Umění DJ spočívá zejména v ovlivňování rychlosti přehrávané písně, která se nazývá Pitch. Ta nám napoví, do jaké míry můžeme píseň zrychlit, případně zpomalit. Potřebujeme to na to, abychom mohli porovnat tempo obou písní a docílit tak plynulého přechodu. Celý tento proces označujeme pojmem Beat-Matching a poprvé ho předvedl jeden z největších průkopníků americké taneční hudby DJ Franciss Grasso na konci 60. let.

Skladby se míchají na mixu, které také od svých počátků prošly mnohými vylepšeními a dnes je na trhu najdeme přímo nespočetně, a to s různými funkcemi. Obecně můžeme říci, že rozeznáváme dva základní druhy mixážních pultů, a to velké, které se využívají při koncertech, a ty, které známe z diskoték.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 70 Kč
Zobrazit formulář pro nákup